De weegschaal

Bijna iedereen die een stap over de drempel zet bij CrossFit SoWieSo heeft als doel om zijn gewicht onder controle te houden. Of dit nu is omdat er wat bij of wat af moet.
De meeste van deze mensen vertellen mij dat zij elke dag op de weegschaal staan. Ik herinner mij dat nog wel dat ik dat ook deed.
Ook herinner ik mij dat ik een bepaald “streefgewicht” had, ik wilde graag 55 kg wegen, want dat was volgens de meeste bladen die ik toen las mijn ideale gewicht.
Ik herinner mij ook hoe bepalend dat getal op die weegschaal was, bepalend voor mijn humeur voor die dag, bepalend voor wat ik wel en niet mocht eten op die dag, bepalend voor mijn gevoel van eigenwaarde omdat het mij weer niet was gelukt om richting die 55 kg te komen. Ik kon niks, mij lukte niks, als ik nou maar die 55 haalde dan was mijn leven perfect.
Nu ik hier aan terug denk, zie ik hoe belachelijk dat was. Maar op dat moment bepaalde dat getal mijn hele dag.

Ik snap het dat we onszelf soms moeten wegen (voor een nul-meting of i.v.m. medicijnen die voorgeschreven worden) maar elke dag…
Elke dag jezelf opleggen dat je iets wel of niet mag eten omdat een getal jou die ochtend heeft verteld dat je niet genoeg bent. En waarom moet je precies x wegen? Volgens “de bladen”, die waar alleen maar gefotoshopte lui op staan? Of omdat je gewicht dan beter bij je lengte past? Omdat je dan beter in een hokje gestopt kan worden?

Tegen iedereen die zichzelf elke dag weegt wil ik graag zeggen…
Fuck die weegschaal! Fuck dat getal!

Jij bent zoveel meer dan dat getal. Laat je eigenwaarde niet afhangen van dat cijfer. Jij en je lichaam kunnen zoveel meer dan alleen maar dat cijfer vertegenwoordigen. Jullie kunnen kruipen, lopen, rennen, springen, vrijen, vechten om maar wat te noemen. Wees lief voor jezelf en laat dat getal los, het is niet wie jij bent of wie jij zou moeten zijn. Het zegt niks over wie je bent of wat je wel of niet kan.
En als dat je niet alleen lukt, dan wacht er bij CrossFit SoWieSo een groep mensen die kijken naar jou, naar wie jij bent en wat jij doet. Want dat is wat bepaald wie jij bent niet een getal op een apparaat. Je hoeft alleen maar te beginnen!

Liefs,

~ Coach Laura

Experiment 2

Eet tenminste 5 porties gekleurde groente/fruit

Klinkt als veel, maar hoe meer hoe beter!
Groenten en fruit zijn om verschillende redenen gezond voor je. Ze zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen, vezels en phytonutriënten (de stofjes die zorgen voor kleur, geur en smaak van een plant/vrucht).
Daarbij zit er ook nog eens veel vocht in wat je helpt om gehydrateerd te blijven. Omdat ze zo rijk zijn aan vocht en vezels zijn ze laag in calorieën in verhouding tot hun volume.
Vandaar hoe meer, hoe beter. Door er meer van te eten, kun je je lichaam dus echt voeden terwijl je het vult.

Die 5 porties is het einddoel, omdat je ergens moet beginnen probeer je in ieder geval 1 keer meer groenten of fruit te eten dan gisteren. Zo zit je aan het eind van de week in ieder geval op 5 porties.

Er zijn veel manieren om je groente te bereiden en te koken, hier zijn vier simpele manieren die je deze week kunt uitproberen!

1. Eet ze rauw
Natuurlijk kun je tussendoor een worteltje opkauwen of wat snoeptomaatjes weg smikkelen.
Maar soms wordt dat allemaal een beetje saai, probeer het volgende om je groente wat op te leuken.

  • Stop ze in je Supershake!
    Supershakes zijn mijn go-to in drukke tijden om te zorgen dat ik voldoende groente/fruit binnen krijg. Als je geen idee hebt wat ik bedoel met een Supershake, laat dan je e-mailadres achter dan zorg ik dat je een kek-pdf-je ontvangt met lekkere recepten.
    Als je al supershakes maakt, gooi er de eerst volgende keer dat je de blender tevoorschijn tovert een handje vol spinazie of boerenkool in!
    Zonder erbij na te denken heb je zo 1 a 2 porties groente te pakken. Gooi het erin, mixen, drinken en geef jezelf een schouderklopje omdat je jezelf voorziet in je groentebehoefte.
  • Maak een heerlijke salade
    Vergeet die saaie ijsbergsla en geraspte worteltjes. Wees creatief en own je salade.

Vijf stappen naar een perfecte salade die past naast elke maaltijd.
1. Kies een “zacht” blad zoals botersla, spinazie, of mesclun (mijn favo!).
2. Kies een “knapperig” blad zoals romaine o radicchio.
3. Kies een vers kruid zoals basilicum, dille of peterselie.
4. Kies een “topping” zoals stukjes/plakjes komkommer, tomaat, wortels, selderij, of paprika.
5. Kies een lichte dressing als olijolie (of vis olie met citroensmaak) en balsamicoazijn.
Snij/hak alles klein. Gooi het bij elkaar. Voilá, salade!

2. Eet ze gestoomd
Een andere simpele en snelle methode!
Alles wat je nodig hebt is een grote pan met water en een stoommandje of een vergiet dat erin past. Doe zoveel water in de pan dat het net de onderkant van je stoommand of vergiet raakt.
Breng het water aan de kook, doe je groente in de mand/vergiet en dek af met een deksel.
Hoe lang stoom je groente? Dat hangt van je groente af.
• Broccoli: ~ 5 minutes
• spruitjes: ~ 10 minutes
• worteltjes: ~ 8 minutes (in stukjes gesneden)
• bloemkool: ~ 6–7 minutes
• sperziebonen: ~ 5 minutes
• erwten: ~ 3 minutes
• courgette: ~ 7 minutes
Tip: kook je groente “beetgaar” . Als je dat echt niet lust kan je ze altijd nog even teruggooien. Besprenkel je groente na het stomen met een beetje olijfolie, wat zeezout en zwarte peper. Of als je echt uit wil pakken, probeer een beetje sambal of rode peper flakes.

3. Eet ze gegrild
Gegrilde groente zorgen voor een perfecte balans bij je vleesgerecht of vormen een heerlijk shish kebab met kip, rund of varkensvlees. Smeer in met wat van je favoriete saus, of een beetje olijfolie. Bestrooi met wat zout of citroensap en gooi ze op de grill of in de oven.

4. Voeg ze toe aan soep en stoofschotel
Soms moet je gewoon een zooitje ingredienten bij elkaar in de pan gooien en kijken wat er gebeurt.
Een gezonde smakelijke soep of stoofschotel is makkelijk, vooral als je een slowcooker hebt. Zelfs als je geen keukenprinses bent is het bereiden van een soep of stoofschotel een manier om je culinaire skills bij te schaven. Mislukken kan (bijna) niet, hoewel ik er een gave voor heb om dingen aan te laten branden…

Vergeet niet om per maaltijd naast groente en/of fruit ook een portie proteïne te eten. (en koolhydraten, maar daarover later meer…)

Laat me weten of het je lukt. Succes met experimenteren. En vooral Eet Smakelijk!

Liefs,

~Coach Laura

Waarom meer proteïne een goed idee is.

Waarom zijn proteïne zo machtig? (snap je ‘m, machtig?!)
Proteïne helpt bijna alle weefsels in je lichaam op te bouwen en te herstellen, waaronder spieren en botten. (maak je je zorgen om gezond ouder worden en je botdichtheid?! Proteïne is je vriend! Ook niet onbelangrijk, je krijgt er prachtige haren, huid en nagels door!‍♀)
Proteïne helpt bij het aanmaken en in balans brengen van belangrijke hormonen, inclusief die hormonen waar je blij en relaxed van wordt.
Proteïne ondersteunt je immuunsysteem.
Proteïne geeft je metabolisme een boost: het helpt bij vetverlies (dus niet gewichtsverlies, maar vetverlies!) en zorgt ervoor dat je slank blijft.
Wanneer eet je proteïne? Vroeg en vaak!
Proteïne is de meest verzadigende voedingsstof. Dat betekent dus dat je van voeding met een hoog proteïne gehalte snel een vol gevoel krijgt. Ons lichaam houdt van een constante toevoer van proteïne. Daarom is het zo belangrijk om bij elke maaltijd een beetje proteïne te eten.
Handige tip: als je aan het begin van de dag wat meer proteïne eet helpt dat om de rest van de dag je eetlust onder controle te houden. Een proteïnerijk ontbijt betekent minder trek in snacks in de middag en de avond.
Zo machtig zijn proteïne!!
ten overvloede…proteïne en eiwit is hetzelfde…

Nu weet je waarom. Tijd voor een experiment!

Probeer de komende week eens bij elke maaltijd die je eet 1 portie proteïne te eten, of je nou 1 of 5 keer per dag eet.

Kies uit het lijstje hieronder iets dat je op je eerst volgende boodschappenlijstje kunt zetten. Kies iets wat je lekker vindt en ook echt gaat eten. Maak het jezelf makkelijk. Hoe eenvoudiger het is om aan dat portie proteïne te komen hoe succesvoller dit experiment zal zijn!

• Mager vlees zoals rund, varken, en/of wild
• Gevogelte zoals kip en kalkoen
• Vis en zeevruchten zoals garnalen of coquilles
• Ei en eiwit (kip of andere tropische soorten)
• Cottage cheese of Griekse yoghurt (liefst uitgelekt, kant en klaar in een bakje van Fage of zelf met een theedoek en vergiet)
• Proteïne poeder zoals whey, ei, vegetarische mix zoals van erwten.
• Gekookte linzen of bonen
• Tempeh of tofu

Wat is een portie?!?!
Voor dames, 1x de grootte van je handpalm, vanaf je pols, min je vingers en je duim. Voor mannen geldt, 2x de grootte van je handpalm.

Ontdek welke proteïne voor jou het beste werken en deel je ervaring/recepten in de reacties.

Liefs,

~ Coach Laura