De weegschaal

Bijna iedereen die een stap over de drempel zet bij CrossFit SoWieSo heeft als doel om zijn gewicht onder controle te houden. Of dit nu is omdat er wat bij of wat af moet.
De meeste van deze mensen vertellen mij dat zij elke dag op de weegschaal staan. Ik herinner mij dat nog wel dat ik dat ook deed.
Ook herinner ik mij dat ik een bepaald “streefgewicht” had, ik wilde graag 55 kg wegen, want dat was volgens de meeste bladen die ik toen las mijn ideale gewicht.
Ik herinner mij ook hoe bepalend dat getal op die weegschaal was, bepalend voor mijn humeur voor die dag, bepalend voor wat ik wel en niet mocht eten op die dag, bepalend voor mijn gevoel van eigenwaarde omdat het mij weer niet was gelukt om richting die 55 kg te komen. Ik kon niks, mij lukte niks, als ik nou maar die 55 haalde dan was mijn leven perfect.
Nu ik hier aan terug denk, zie ik hoe belachelijk dat was. Maar op dat moment bepaalde dat getal mijn hele dag.

Ik snap het dat we onszelf soms moeten wegen (voor een nul-meting of i.v.m. medicijnen die voorgeschreven worden) maar elke dag…
Elke dag jezelf opleggen dat je iets wel of niet mag eten omdat een getal jou die ochtend heeft verteld dat je niet genoeg bent. En waarom moet je precies x wegen? Volgens “de bladen”, die waar alleen maar gefotoshopte lui op staan? Of omdat je gewicht dan beter bij je lengte past? Omdat je dan beter in een hokje gestopt kan worden?

Tegen iedereen die zichzelf elke dag weegt wil ik graag zeggen…
Fuck die weegschaal! Fuck dat getal!

Jij bent zoveel meer dan dat getal. Laat je eigenwaarde niet afhangen van dat cijfer. Jij en je lichaam kunnen zoveel meer dan alleen maar dat cijfer vertegenwoordigen. Jullie kunnen kruipen, lopen, rennen, springen, vrijen, vechten om maar wat te noemen. Wees lief voor jezelf en laat dat getal los, het is niet wie jij bent of wie jij zou moeten zijn. Het zegt niks over wie je bent of wat je wel of niet kan.
En als dat je niet alleen lukt, dan wacht er bij CrossFit SoWieSo een groep mensen die kijken naar jou, naar wie jij bent en wat jij doet. Want dat is wat bepaald wie jij bent niet een getal op een apparaat. Je hoeft alleen maar te beginnen!

Liefs,

~ Coach Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *