“What is CrossFit?”

“CrossFit is een fitness-regime ontwikkeld door Greg Glassman, hij deed hier enkele decennia over. Glassman oprichter en CEO van CrossFit, was de eerste persoon in de geschiedenis die fitness, vrij vertaald “fitheid” of “fit zijn”,  een definitie gaf die ook meetbaar was: meer werkcapaciteit in brede en modale domeinen. Vervolgens maakte hij een programma dat specifiek is ontworpen om conditie en gezondheid te verbeteren.

CrossFit is constant gevarieerde functionele bewegingen uitgevoerd met hoge intensiteit. Alle CrossFit trainingen zijn gebaseerd op functionele bewegingen, dit zijn de kernbewegingen van het leven en deze bewegingen weerspiegelen de beste aspecten van gymnastiek, gewichtheffen, hardlopen, roeien en meer.  Ze verplaatsen de grootste ladingen over de langste afstanden, zodat ze ideaal zijn voor het maximaliseren van de hoeveelheid werk die in de kortste tijd wordt gedaan. Intensiteit is essentieel voor resultaten en is meetbaar als werk gedeeld door tijd of kracht. Hoe meer werk je doet in minder tijd, of hoe hoger het vermogen, des te intensiever de inspanning. Door gebruik te maken van een constant gevarieerde benadering van training, functionele bewegingen en intensiteit worden dramatische verbeteringen gehaald in fitheid.

De community die spontaan ontstaat als mensen deze trainingen samen doen, is een belangrijk onderdeel van de reden waarom CrossFit zo effectief is en heeft inmiddels voor een wereldwijd netwerk van meer dan 13.000 CrossFit-partners gezorgd. Door de intensiteit van de CrossFit workouts samen te doorstaan ontstaat een kameraadschap, competitie en plezierbeleving van sport en/of spel die op geen enkele andere wijze tot stand komt. De wereldwijde CrossFit gemeenschap is hier het bewijs van.

Het CrossFit-programma is data gestuurd. Door het nauwkeurig bijhouden van tijd, scores en records en door het vaststellen van regels en standaarden voor de uitvoering van de bewegingen, motiveren we niet alleen ongekende output, maar halen we ook relatieve en absolute meetgegevens bij elke training. De waarde van deze gegevens is veel groter dan alleen maar motiveren.

Over het algemeen is het doel van CrossFit om een ​​brede, algemene en inclusieve fitheid te ontwikkelen, ondersteund door meetbare, waarneembare en herhaalbare resultaten. Het programma bereidt mensen voor op fysieke contingentie – ofwel bereid fysiek voor op het onbekende en op het onverwachte.

Het specialisme van CrossFit is dat het niet gespecialiseerd is.

CrossFit daagt de sterkste ter wereld uit, maar het programma is ontworpen voor universele schaalbaarheid, waardoor het de perfecte toepassing is voor elk betrokken individu, ongeacht zijn of haar ervaring. De belasting en intensiteit worden afgeschaald; het programma veranderd niet. De behoeften van Olympische atleten en die van onze grootouders verschillen in gradatie, niet in soort.”

Bovenstaand is mijn vertaling van het originele artikel “What is CrossFit?” Om CrossFit als levensstijl te omarmen is het goed om te weten waar het vandaan komt. Met deze vertaling wil ik mijn steentje bijdragen om de kennis en visie van CrossFit te verspreiden. Mochten er meer artikelen op .com staan waarvan jij vindt dat mensen de gedeelde kennis nodig hebben in het Nederlands, laat het me weten!

Liefs,

~Coach Laura

bron: https://www.crossfit.com/what-is-crossfit

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *